Košarica je prazna.
 

Ethno1 web shop

SIGURNOST WEB TRGOVINE OMOGUĆAVAJU:

Naši partneri

Diwali

 

 

 

Festival Diwali slavi se širom Indije i na njega se gleda kao na početak nove godine. Tako se molitvama traži blagoslov Lakšmi. Različite zemlje, kao Tajland, Malezija i Trinidad slave ovaj praznik na različite načine.

 

 

 

Divali simbolizira staru kulturu zemlje i uči nas da protjeramo tamu koja prekriva svjetlo znanja i da slijedimo prave vrijednosti života.

Riječ divali dolazi iz sanskrta – dip znači svjetlost, a avali znači zraka. Svaki dom, bilo kolibica siromašnih ili kuća bogatijih, biva osvijetljena narančastim svjetlom titrajućih uljnih lampica – da poželi dobrodošlicu Lakšmi, boginji bogatstva i prosperiteta. Sve je puno cvjetnih ukrasa i posvuda su vatrometi, te to pridonosi ljepoti ovog praznika sreće, ljubavi i mira.

Divali se slavi vrlo entuzijastično pet dana, a svaki dan simboliziraju legende, mitovi i vjerovanja.

 

 

Prvi dan se zove Dhanteras. Riječ dhan znači bogatstvo. Ovaj dan ima veliku važnost za bogate trgovce zapadne Indije. Kuće i poslovne prostorije se kite i obnavljaju. Posebno se ukrašavaju ulazi da bi se poželjela dobrodošlica Lakšmi. Kako bi naznačili njen dugo očekivani dolazak, rižinim brašnom se crtaju mali otisci stopala svuda po kući. Lampice gore cijele noći po kućama. Žene vjeruju da je ovaj dan poseban i kupuju nešto novog srebra ili zlata. Lakšmi puja se radi navečer kada se zapale lampice. Pjevaju se bhajani, pjesme obožavanja u čast Lakšmi, te se nude tradicionalni slatkiši.

Postoji zanimljiva priča povezana sa ovim danom. Radi se o 16-godišnjem sinu kralja Hime. Njegov horoskop je pokazao da će umrijeti od zmijskog ugriza četvrti dan nakon svojega vjenčanja. Uvečer tog dana, njegova supruga mu nije dopustila da zaspi. Posula je mnogo zlatnog i srebrnog nakita ispred vrata muževe sobe, zapalila puno lampica po kući, pričala mu priče i pjevala pjesme. Kada je stigao Jama, bog smrti prerušen u zmiju, odjednom ga je zaslijepio jaki sjaj i nije mogao ući u prinčevu sobu. Popeo na vrh gomile nakita i tamo je prosjedio čitavu noć slušajući pjesme. Ujutro je tiho otišao. Tako je mlada supruga spasila princa od smrti i taj dan se također zove i «Yamadipdan» i lampice gore cijelu noć u slavu Boga Yame.

Drugi dan se zove Narka-Čaturdaši ili Čoti dival. Priča ide ovako: demonski kralj Narakasur, vladar provincije južno od Nepala, nakon što je pobijedio Boga Indru ukrao je prekrasne naušnice Božanskoj majci Aditi i zarobio je 16000 kćeri bogova i svetaca u svoj harem. Dan prije ovog festivala, Bog Krišna je ubio demona i oslobodio zatočenice te vratio naušnice. Kao simbol ove pobjede Krišna je razmazao čelo demonovom krvlju. Krišna se u rano jutro vratio kući – na Naraka Čaturdaši. Tradicionalno se u jutro tog dana radi kupka uljem i pastom od slanutkova brašna. Također je taj dan posvećen svjetlu i molitvama koje osiguravaju budućnost sa mnogo sreće i smijeha.

Treći dan je najvažniji dan Lakšmi puđe i u potpunosti je posvećen obožavanju Boginje. Zvukovi zvona i bubnjeva se čuju iz hramova dok se zaziva blagoslov Boginje. Pjevaju se Vedske himne. Vjeruje se da na taj dan Lakšmi korača poljima i daje blagoslov svima. Kada sunce zađe i završe ceremonije, svi slatkiši se nude Boginji i dijele kao prashad. Proslave su organizirane i dijele se pokloni, a lijepo uređeni muškarci, žene i djeca posjećuju rodbinu, hramove i prijatelje. Svugdje je veselje, zlato i sjaj!

Četvrti dan se zove Padva. Na taj dan su također prisutne gomile hrane, Božanstva se kupaju u mlijeku i oblače se u najfiniju odjeću. Na ovaj se dan gleda kao na najpovoljniji za početak novog poduhvata. U puno domova je običaj da supruga stavi mužu tilak na čelo, ukrasi ga cvjetnom malom i napravi molitvu za njegov uspješan život. Zahvalan za to suprug je obdaruje vrlo skupim poklonom. Ovaj praznik je simbol ljubavi i poštovanja između supružnika.

Peti dan se zove Bhav-bij. Legenda govori kako je na ovaj dan Bog Jama posjetio svoju sestru Jami, koja mu je napravila tilak na čelu, ponudila slatkiše i poklon koji je napravila vlastitim rukama. Tog dana je Jama proglasio da svatko tko primi tilak od sestre, nikada neće biti odbačen. Taj se dan štuje kao simbol bratsko-sestrinske ljubavi.

Sivananda:

Postoji mnogo legendi o Divaliju. Neke kažu da on slavi vjenčanje Boginje Lakšmi i Višnua. Svi opraštaju pogreške drugima i vlada osjećaj slobode i prijateljstva. On unosi darežljivost u srca ljudi. Svi kupuju novu odjeću obitelji. Poslodavci nabavljaju novu odjeću za radnike.

Probuditi se u bramamurtu, oko četiri ujutro tog dana, velik je blagoslov za zdravlje, etičku disciplinu, uspješnost u poslu i duhovni napredak.

 

«O, Bože Rama! Svjetlo nad svjetlima, samosvjetleće unutrašnje svjetlo uvijek obasjava komoru srca. Sjedi u tišini. Zatvori oči. Povuci svoja osjetila od vanjskog svijeta. Usredotoči svoj um na to svjetlo i uživaj u pravom Divaliju tako da dostigneš svoju dušu».

 

Sigurnost kupovine

3D Secure svjetski je sigurnosni standard koji omogućava autentikaciju korisnika kartice. RBA e-ToMiTreba!! rješenje koristi SSL kriptiranje s 2048 bitnim ključem.

Na ovaj način odgovorilo se  izazovu trgovanja putem Interneta te se smanjila vjerojatnost zlouporabe kreditnih kartica. Više...

Bio Era d.o.o.

Sveti Duh 89, 10 000 Zagreb
e-mail: bioera@bioera.hr
Tel: 01/3707 522

MB: 1815229
OIB: 19965382824
PBZ Ž.R.: 2340009-1110160987